
Geschiedenis van de Iris
De iris werd voor het eerste gespot in de tijd van farao Thoetmosis: 1504 voor Christus. Hij liet de iris als teken van zijn macht in de muurreliëfs van een tempel zetten. En dat niet alleen. De bloem werd ook op zijn scepter vereeuwigd. Sindsdien staat de iris in Egypte symbool voor overwinning. Maar de symboliek van de iris gaat verder dan dat: in Japan staat de bloem voor moed en is ze het symbool voor het jongensfestival. In islamitische culturen staat de iris symbool voor welvaart. In Europa was de bloem in de middeleeuwen een populair wapensymbool en stond ze voor ridderlijkheid. En in het christendom werd de iris door de driedelige bloemen als symbool gezien voor drie-eenheid. Inmiddels is de iris met meer dan 300 soorten, op de roos na, de populairste bloem onder telers en tuinders.
De Iris in de Kunstwereld
Talloze kunstenaars gebruiken de iris in hun werken en de bloem is in alle tijdperken aanwezig. Zo zie je haar terug op meubels, vazen, sieraden, stoffen, sculpturen, wapenschilden en nog veel meer. Wist je dat de iris ook wel de zwaardlelie wordt genoemd? Het is dan ook niet geheel toevallig dat ze vroeger als symbool stond voor fysiek en emotioneel pijn en lijden door een wapen. Verder zien we de bloem vooral terug in religieuze kunst en wordt ze vaak geassocieerd met Maria en Jezus. De iris wordt ook geconnecteerd met de Griekse godin Iris, waarbij de bloem symbool staat voor verzoening en goddelijke boodschappen. Dit is ook terug te zien in tal van schilderijen.

Philodendron
De Philodendron symboliseert gezondheid en rijkdom en is een groene muze voor tal van kunstenaars. Pablo Picasso liet zich inspireren door de Philodendron voor zijn sculptuur "Vrouw in de tuin", waarin de bladeren samen met de nimf Daphne zijn afgebeeld. Hedendaagse kunstenaars houden ook van de levendige, abstracte vormen van de plant. Voorbeelden zijn het werk "Philodendron" van Mimi Little en "Tree With Split Leaf Philodendron" van Peggy Eyth.